Carnitine; is een aminozuur en stimuleert de aanmaak van antioxidanten (2024)


Carnitine heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling van vetten. Het wordt ook wel beschreven als L-carnitine. Veel mensen kennen carnitine als supplement. Ze worden onder andere verkocht in natuurvoedingswinkels en drogisterijen. Het is een aminozuur. Maar wat is een aminozuur nu eigenlijk? Verschillende soorten aminozuren samen vormen eeneiwit. Veel mensen kennen eiwit zoals het wit van een ei. Het zit bijvoorbeeld ook in vlees. Elk aminozuur heeft zijn eigen functie in het lichaam. De meeste aminozuren zijn bedoeld voor de opbouw en onderhoud van weefsel zoals de huid en spieren. Om de huid mooi te houden is er dus voldoende eiwit nodig. Ook organen zoals het hart is opgebouwd uit aminozuren. Carnitine heeft een andere functie. Het is onder andere belangrijk bij de stofwisseling. De stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen worden omgezet in energie in ons lichaam.

Aminozuren kunnen worden onderscheiden in essentieel en niet-essentieel. Niet essentiële aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden gemaakt. Dit kan alleen als er voldoende essentiële aminozuren met de voeding binnen komen. Essentiële aminozuren kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Deze moeten altijd met de voeding binnen komen. Het is een niet-essentieel aminozuur. Het kan door het lichaam gemaakt worden uit andere aminozuren.

Carnitine niet-essentieel aminozuur

Het is dus niet essentieel om dit L–carnitine aminozuur met de voeding binnen te krijgen. Toch heeft ieder lichaam wel carnitine nodig. Het lichaam kan dit maken uit de aminozuren Lysine en Methionine. In de nieren en lever kan uit deze twee aminozuren deze stof gemaakt worden. Lysine en Methionine komen in meerdere voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in bepaalde soorten vlees, vis en groenten.

Functie carnitine

Carnitine heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het is nauw betrokken bij de verbranding, oftewel stofwisseling vanvetten. Als vetten worden verbrand betekent het, dat het vet gebruikt wordt om energie te leveren. Om vetten goed te kunnen verbranden is er dus carnitine nodig. Als er te weinig in het lichaam aanwezig is, kan vet niet goed verbrand worden. Aangezien het deze functie heeft, wordt er nogal eens gedacht dat extra carnitine dus ook extra vetverbranding oplevert. Dit is nog nooit aangetoond.

Carnitine wordt soms aangeduid als antioxidant. Antioxidanten gaan de vorming van schadelijk stoffen in het lichaam tegen. Toch is deze stof zelf geen antioxidant. Het zorgt er voordat er wel meer antioxidanten door het lichaam zelf worden aangemaakt.Verschillende producenten van supplementen suggereren dat extra carnitine als supplement de vetverbranding kan stimuleren.

Er wordt daarnaast gesteld dat het ook zorgt voor:

  • betere werking van de hartspier;
  • minder vermoeidheid bijouderen;
  • sneller herstel bij mannen na het sporten;
  • vermindering vanADHDklachten bij kinderen;
  • verbetering van cholesterolgehalte in het bloed;
  • vermindering van pijn in de kuiten na het lopen;
  • minder vermoeidheid na een behandeling met chemotherapie;
  • verminderde vergroting van het hart. Een vergroot hart kan hartproblemen geven;
  • versterking van het immuunsysteem door toename van het aantal witte bloedcellen (witte bloedcellen zorgen voor de bescherming tegen bacteriën en virussen).

De meningen over extra carnitine als supplement zijn verdeeld. Het voedingscentrum stelt dat extra carnitine geen extra gezondheidswinst of energie oplevert. Een supplement als vetverbrander is volgens het Voedingscentrum een “onzinpreparaat”. Alleen in geval van zeldzame stofwisselingsziekten kan extra noodzakelijk zijn. In dat geval alleen onder toezicht van een arts. Het Voedingscentrum verstrekt wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze aan consumenten.

De gedachte dat het extra vet zou verbranden is nu zelfs verwerkt in een parfum. Dit ‘afslankparfum’ bevat onder anderecarnitine, cafeïne enspirulina. Deze stoffen zouden er voor zorgen dat er meer vet wordt verbrand. Daarnaast claimt de producent dat de geur zorgt voor minder eetlust. Dat het parfum er voor kan zorgen dat er gewicht verloren wordt, is overigens nog nooit aangetoond.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) carnitine

De behoefte bij eenpasgeboren babyis minimaal 11 micromol per kilo lichaamsgewicht per dag. Een baby kan net na de geboorte zelf nog geen carnitine aanmaken. Gelukkig kan de moeder dat wel. Via moedermelk kan een baby aan voldoende komen. Als de moeder geenborstvoedingkan geven, wordt de voedingsstof aanflesvoedingtoegevoegd. Na de geboorte kan een baby het al vrij snel zelf aanmaken. Voor volwassenen is er geen standaard ADH geformuleerd. Dit komt omdat het niet duidelijk is hoeveel in het lichaam wordt aangemaakt uit Lysine en Methionine.

Carnitine tekort

Een risicogroep voor een tekort zijnvegetariërsenveganisten. Vegetariërs kunnen volstaan door andere producten te gebruiken om aan voldoende te komen. Dit zijn vooral dierlijke producten zoals melk. Voor veganisten is dat anders. Veganisten eten totaal geen dierlijke producten. Zij hebben een grotere kans op een tekort.Naast problemen bij de vetverbranding kan tekort de volgende problemen veroorzaken:

  • overgewicht;
  • vermoeidheid;
  • lusteloosheid;
  • onvruchtbaarheid;
  • aandoeningen aan het hart;
  • aandoeningen aan de zenuwen;
  • bijzwangere vrouwenkan het een verminderde groei van het ongeboren kind veroorzaken.

Teveel carnitine

Een overdosering kan zorgen voorhuidaandoeningenofdiarree. Ook kan het zorgen voor een vreemde lichaamsgeur. Een overdosis kan alleen ontstaan als er te veel supplementen worden genomen. Bij de aanmaak van in het lichaam kan er nooit te veel ontstaan. Het lichaam reguleert namelijk de aanmaak door te meten hoeveel er aanwezig is. Als er voldoende aanwezig is, wordt er minder aangemaakt.

Onderzoek carnitine

  • Verjonging bij ratten. Bij een experiment kregen ratten voor langere tijd extra carnitine. De ratten die zowel carnitine als liponzuur hadden gekregen waren sterker vooruit gegaan in vergelijking met andere ratten. Vooral de oudere ratten scoorden goed op slimheid, fitheid en het geheugen.
  • Autisme komt meer voor bij personen die minder carnitine aanmaken. Ieder persoon maakt zelf carnitine aan. Een fout bij deze aanmaak kan voor minder van deze stof zorgen in het lichaam. Een onderzoek heeft nu aangetoond dat dit vaker voorkomt bij autisten.
  • Extra carnitine bij sportprestaties blijken niet te werken. Veel sporters gebruiken extra om de sportprestatie te verbeteren.
  • 2 tot 3 gram carnitine per dag kan functioneel zijn bijAlzheimerpatiënten. Als deze inname wordt gehaald kan dit de ontwikkeling van Alzheimer remmen.

Externe informatie carnitine of producten

We zijn extern onderstaande relevante boeken en producten,voor u tegengekomen:

  • The Carnitine Miracle, e-BOOK. Auteur Robert Crayhon, Engels, 240 pagina’s. This book explains how carnitine will help you to: lose weight; increase energy; lower cholesterol and triglycerides; maximize heart healthy; achieve peak sports performance; increase mental energy and brain health; and treat a wide range of health problems, including PMS, chronic fatigue, Alzheimer’s and Parkinson’s disease, and many other ailments.
  • User’s Guide to Carnitine and Acetyl L-Carnitine, e-BOOK. Auteur Vera Tweed, Engels. Explains how to use these supplements to boost energy and mental focus.
  • Bonusan L-Carnitine, capsules.Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde, evenwichtige voeding van belang.
  • 24Bodycontrol Acetyl L-carnitine vetverbranders – 90 capsules.Acetyl L-Carnitine is een populair product onder zowel sporters als mensen die graag willen afvallen. 24Bodycontrol Acetyl L-Carnitine zorgt ervoor dat het opgeslagen lichaamsvet gebruikt wordt als energiebron voor het lichaam. Verder geeft L-Carnitine je energie, voorkomt het spierafbraak en bevordert het spierherstel.

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

Carnitine; is een aminozuur en stimuleert de aanmaak van antioxidanten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5688

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.